top of page

Stavba roku 2019

Nevíte? Tápete, který stavební projekt dokončený v Zelenči v roce 2019 mohl získat tento titul? I letos bylo podobně jako v jiných okolních obcích možné nominovat projekty do této prestižní soutěže. Ty mohou být z různých kategorií: Stavba pro seniory, Stavba určená pro kulturu a vzdělávání dospělých, Stavba školského zařízení, Stavba s největším obecním prospěchem, Stavba pro volnočasové aktivity atd. Letos k hlavní kategorii STAVBA ROKU přibyla ještě jedna velmi zajímavá kategorie, a to Nejdéle slibovaná, ale nezrealizovaná stavba.

Volnočasový areál s rybníkem v Radonicích


Očekávali jsme záplavu projektů, které pro nás obec vykřesala z prachu. Projekty, po kterých prahnou okolní vesnice, ale jen my se jimi můžeme chlubit. A konečně projekty, které prostě a jednoduše zpříjemnily život našim občanům. Ano, takové projekty jsme očekávali, že letos zazáří na seznamu těch zrealizovaných. Bohužel, jak už se stalo v posledních letech zvykem, ani za rok 2019 nebyly obsazeny všechny kategorie. Vlastně, nebyly obsazeny skoro žádné. Máme jen 2 (slovy dvě) kategorie, které se mohou pyšnit aspoň jedním kandidátem. Nakonec se velkým překvapením stala nová kategorie Nejdéle slibovaná, ale nezrealizovaná stavba, ve které se strhl doslova boj o umístění, vítězem se však stal projekt úpravy okolí rybníka, protože to nám pan starosta slibuje, považte, už od roku 2010. Mezi neoceněnými zůstaly takové perly jako je například rekonstrukce MŠ Školní, nové hřiště s umělým povrchem pro fotbalisty, nový obecní úřad či cyklostezka do Šestajovic.

Altán, jaký svět neviděl

V kategorii STAVBA ROKU to tak nabité kandidáty nebylo, hodně se o různých projektech mluvilo, ale přihlášen mohl být nakonec pouze 1 (slovy jeden) dokončený projekt.  A teď již prosím fanfáry! Tímto Vám, naivní občané Zelenče, představujeme jediný zrealizovaný veřejný projekt v Zelenči v loňském roce. Tramtadadá a je tu stáj! Kůlna nebo možná dřevník! Ne, nenechte se mýlit, nejsou to tři stavby, pouze jedna, ale pro to, co pod rukama v obci osvědčeného truhlářského mistra vzniklo, se jen těžko hledá správné pojmenování. Tedy původně to měl být altán na dětském hřišti, protože ten starý už byl životu nebezpečný.

Stáj, kůlna, možná dřevník i s lavičkou


Ti z vás, kteří ještě neměli možnost spatřit tento skvost, tuto lahůdku našeho obecního mobiliáře, vrchol architektury 3. tisíciletí, přijďte se podívat na dětské hřiště u Obory. Ano, tam, tam to mají! Tam stojí mezi dětskými prolézačkami barevně sladěná STAVBA ROKU 2019 v obci Zeleneč. Bohužel i tato stavba se stala terčem útoku vandalů a jeden z nich dokonce do stáje umístil svoji vlastní lavičku, čímž ten ničema umožnil, aby se na dětském hřišti dalo sednout někde pod střechou. (na obrázku vítězná stavba)

Ani v tomto roce tedy bohužel oko občana nespočine na novém společenském sále, ani na novém úřadě, ani na novém sportovišti, ani na novém sběrném dvoře, prostě ne. Jen ta stáj tu stojí. Ale těšte se, pro rok 2020 chystáme novou kategorii – Stavba s nejčastější změnou účelu.

Přátelé, občané Zelenče, nabádáme vás, příští rok nám pošlete více podnětů, ať máme pány Husince za co pochválit!

Hana Urbánková

2 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page