top of page

Rozhovor s Radkem Lančem

Znám velmi dobře problémy menších obcí, říká v rozhovoru náměstek ministra zemědělství a kandidát Sousedů pro Zeleneč Radek Lanč



Jak dlouho žijete v Zelenči?

V těchto dnech to budou tři roky, kdy jsem se přestěhoval. Jsem rodilý Nuselák, odkojený Botičem, ale většinu života jsem prožil v Praze 10, na Skalce.


Proč zrovna Zeleneč?

Je tu hezky a našel jsem tu konečně větší klid. Když jsem prvně uviděl dům a okolí, tak jsem tomu propadl. Celý život jsem dost aktivní a možnost se regenerovat je pro mě hrozně důležitá. Od revoluce jsem podnikal v různých oblastech, věnoval jsem se hlavně problematice vodárenství, ale třeba i seniorskému bydlení. Jsem i oprávněnou osobou na provádění dezinfekčních prací, a jedna má společnost se tímto zabývala řadu let, ještě před Covidem. V tomto podivném období jsme se snažili logicky trochu přispět i lidem obci, a kromě drobného dárku respirátorů, jsem se snažil nabízet obci i

v podstatě zdarma, avšak ale marně, provedení dezinfekcí třeba školy či jiných obecních prostor.


Co vlastně na ministerstvu děláte?

Mám tu příležitost zastupovat teprve od začátku letošního února koalici SPOLU na pozici politického náměstka. Od roku 2010 jsem členem TOP09. Samozřejmě zastupuji jako statutární zástupce ministra při jeho nepřítomnosti na jednáních, například na zasedání vlády. To ale není to nejdůležitější.

Zabývám se nyní otázkami potravinové bezpečnosti státu a Evropy či problematikou podniků povodí, u kterých jsme zřizovateli. Ale také se snažím o to, aby se co nejvíce snížila byrokracie, která je bohužel v zemědělském sektoru poněkud rozbujelá. Velkou oblastí mého zájmu je i problematika používání prostředků na ochranu rostlin (pesticidy). Mohu dobře využít nejen svého chemického vzdělání, ale i to, že otázkami difúzního znečištění vody zabývám řadu let. Nyní je zemědělskou veřejností logicky nejvíce vnímána otázka nové Společné zemědělské politiky a také snaha o zvládnutí

nárůstů cen v podstatě všeho. Snažím se napomáhat tomu, aby pomoc směřovala k těm, kteří to opravdu nemohou už zvládnout. Lidé si pořád málo uvědomují, že stát nemá vlastně jiné zdroje než daně od lidí a firem. Takže jsou to jen peníze nás všech. A představy některých populistů, že je nutné snížit tu spotřební daň, tu DPH, jsou cesty do pekel, kdy během chvíle nebude z čeho rozdělovat nejen nejpotřebnějším, ale nebude dost ani na sociální výdaje, důchody, mateřské, platy učitelů atd.

Nelze si donekonečna půjčovat a doufat, že to za nás naše děti zaplatí.



Dost ale „velké“ politiky. Co Vás ale přimělo kandidovat a máte nějaké zkušenosti s komunální politikou? Přeci jen úroveň vlády není to, co hýbe naší obcí.

Do komunální politiky jsem se dostal hned po revoluci, kdy jsem se ještě jako student VŠCHT, který si prošel Národní, stal členem Zastupitelstva v Praze 10 a zabýval jsem se hlavně otázkami spojenými se životním prostředím. Tehdy jsem zastupoval Stranu zelených jejíž jsem byl až do roku 1999 celostátním místopředsedou. Navíc jsem pak měl možnost kromě obvodu působit do roku 1998 i v zastupitelstvu hlavního města Prahy. Moje oblast byla Výbor pro životní prostředí, vodárenská problematika, sportovní granty, územní plánování a správa majetkového portfolia.

I díky tomu jsem se spolupodílel i na majetkové transformaci a vedení vodárny v Káraném, které je Zeleneč spolumajitelem. Řadu let jsem také působil na Úpravně pitné vody na Želivce, kde jsem se jako předseda představenstva snažil zkoordinovat zájmy několika desítek majitelů, kterými jsou většinou menší obce a města. Takže jednání se starosty a zastupitelstvy jsem měl na denním pořádku.




Ale Praha je přeci jen něco jiného než Zeleneč…

Nemohu až tak úplně souhlasit. Zeleneč je propojen s Prahou a nelze se tvářit, že to tak není. Je jasné, že jsou tu specifické problémy, ale třeba otázky dopravy máme podobné. Ta asi trápí skoro všechny. Jako obrovský nedostatek vidím hlavně pro starší špatnou možnost si zde zařídit nákupy, dostupnost zdravotní a sociální péče. Mám ale i zkušenosti s bydlením v menším městě. Manželka bydlí ve středně velkém městě na Jihlavsku, kde v tomto regionu učí na gymnáziu a základní škole, a zde jsme společně vychovali i čtyři, dnes již dospělé děti. Ten „nejmladší“ žije se mnou v Zelenči. Znám tedy velmi dobře i problémy menších obcí, které jsou navázány na blízké velké město.



Co děláte ve volném čase?

V poslední době je poněkud složitější si najít čas na koníčky. Já už více jak dvacet let hraji závodně bowling, který i trénuji. Také jsem před už dávno propadl golfu a hřiště ve Mstěticích je nyní mé domovské. Dřív to bývala krásná Telč. Vzhledem ke skvělým okolním podmínkám jsem opět začal jezdit i na kole. Plánuji se taky znova více věnovat i dlouholetému koníčku řezbářství, které miluji. A taky trochu trápím hudební múzy, protože mě je blízké country, bluegrass, folk a podobné žánry, které se snažím hrát na kytaru a banjo. No a taky trochu zahradničím, což bych asi vzhledem k tomu

zemědělství měl, ne? Na Vysočině máme i koně a hlavně ukecaného papouška Žako a dlouho jsme se v manželkou věnovali chovu psů.


Co chcete dokázat v případě úspěchu ve volbách?

Zeleneč má obrovský potenciál, ale potřebuje mnoho práce, kterou chci směřovat ve prospěch celé obce, nejen několika vybraných jedinců, jak to bohužel nyní vnímám. Byl bych velmi šťastný, kdyby se v následujících letech povedlo udělat obec pro Vás atraktivnější, kde se budete cítit bezpečně, kam se bude skvělé vracet a na kterou bude hrdí a zcela bezostyšně se jí budete chlubit svým známým a kamarádům. Důležití jsou ale hlavně lidé v obci. Je potřeba je trochu probudit, aby se více zajímali o dění, a to nejen v období voleb. Jsem velmi rád, že jsem dostal tu příležitost od místních se zapojit do práce Sousedů pro Zeleneč, kteří mají za sebou již velký kus práce a mají nepochybně řadu zajímavých nápadů. Obec nemůže být funkční, když je privatizována a bez komunikujících a spolupracujících lidí to nejde.


Rozhovor vedl Ladislav Mrklas

128 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page