top of page

27. 5. 1942 - 27. 5. 2022 …Nezapomeneme!


80. výročí úspěšného atentátu na jednu z nejkrvelačnějších nacistických bestií a skutečného nepřítele českého národa, zastupujícího protektora Reinharda Heydricha, je příležitostí oslavit hrdinství mužů v uniformách i mužů, žen a dětí v civilů. Tímto činem se Češi, Moravané, Slezané a Slováci definitivně postavili na stranu válečných spojenců proti Hitlerovi a nacistickému totalitnímu teroru. Celému světu ukázali, kde stojí a za co stojí.





Atentátníci i všichni ti, kdo jim pomáhali, za to zaplatili nejkrutější daní – položili nejen své životy, ale také životy svých rodinných příslušníků. Z velké většiny tak učinili vědomě a bez velkého zaváhání.


Jedna z podstatných kapitol tohoto hrdinského příběhu byla napsána v bezprostřední blízkosti Zelenče a část dokonce i přímo v Zelenči. 29. prosince 1941 seskočili členové skupiny Anthropoid a budoucí atentátníci Jan Kubiš a Jozef Gabčík u nedalekých Nehvizd.


Omylem, protože plán byl, aby výsadek proběhl nedaleko Plzně. Parašutisté po seskoku našli pomoc u nehvizdského faráře Františka Samka a dalších místních lidí, obvykle sokolů z Nehvizd, Šestajovic a Horoušan.


Už druhý den po seskoku odjeli z mstětického nádraží vlakem do Prahy a odtud do plánovaného úkrytu v Rokycanech.


Historici připomínají, jaké štěstí oba měli v tom, že v řetězci lidí, na který se v prvních dnech po seskoku obrátili, je nikdo neudal, neptal se na jejich poslání a bez řečí poskytl potřebnou pomoc. A to vše s vědomím, jaké důsledky to pro něj může mít. Podle některých historiků dokonce Nehvizdy jen o vlásek unikly osudu Lidic a Ležáků. Stačilo, aby se tu v době poatentátového běsnění našly padáky či jiné důkazy, že právě tady proběhl seskok.


Dnes jsme si tento skvělý čin a heroismus všech zúčastněných připomněli u nového památníku v Nehvizdech i na mstětickém nádraží. Stavte se tu také a zavzpomínejte. Opravdu je na co a na koho být hrdí. A na co a na koho je potřeba nezapomenout!


Proto se zasadíme o umístění cedulky připomínající Kubišovu a Gabčíkovu cestu vlakem na mstětickém nádraží. Ve spolupráci s okolními obcemi připravíme každoroční společnou cestu po místech spojených se skupinou Anthropoid. Začít můžeme už brzy, na konci roku 2022. Kdo zapomene na svoji minulost, je odsouzen ji prožít znovu.



125 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page